Kulturna udruženja

 

 

 

KUD „Branko Radičević“ Pačetin; osnovano 1999. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u kulturu. Pačetin ima dugogodišnju tradiciju na polju negovanja dramske umetnosti koja seže do godina posle Drugog svetskog rata. U okviru društva deluju dramska grupa, dečija dramska grupa i recitatorska sekcija. Organizator je dve značajne manifestacije: MESDAM – međudržavni susreti dramskih amatera i  Svetosavska beseda.

 

 

 

 

 

 

KUD „Đoko Patković“ Bobota; sada već daleke 1970. godine u Boboti je osnovan KUD „Đoko Patković“. Istoimeno društvo danas broji preko 120 aktivnih članova svih uzrasta. U okviru društva aktivna je folklorna sekcija za decu i odrasle. KUD „Đoko Patković“ je organizator manifestacije pod nazivom „Vidovdanski sabor“  na kojem učestvuju brojne folklorne grupe, a pored folklora zastupljeni su  i razni drugi programi (izložbe slika, starih zanata, tradicionalnih jela itd.)

 

 

 

 

KUD „Ljubomir Ratić – Bubo“ Vera; osnovano 2001. godine i broji 50-ak članova. Aktivne su dve folklorne grupe: mlađa i starija. Učesnik brojnih manifestacija u Srbiji i Hrvatskoj. Organizator je manifestacije „Dani folklora“.

 

 

 

 

 KUD „Mladost“ Trpinja; osnovano 1995. godine i od tada do danas radi sa manjim prekidima uzrokovanih smenom generacija. Društvo broji oko 80 članova. U okviru društva aktivno je nekoliko grupa: folklorna grupa koja je i najbrojnija, muška pevačka grupa, kao i tamburaška i dramska sekcija.

 

 

 

KUD „Vaso Đurđević“ Bršadin; osnovano je 1981. godine. Aktivna je folklorna grupa, a samo društvo broji oko 70 članova. Neguju narodnu tradiciju i običaje srpskog naroda iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

 

 

U svima mestima u kojima su aktivna Kulturno – umetnička društva postoje i ogranci Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zagreba.

Copyright © Općina Trpinja